torsdag 8 september 2011

Denna väntan..

Tänk vad vi människor hela tiden går och väntar på något. Som liten väntar man på att få bli större för att få göra vissa saker tex åka någon viss attraktion på något nöjesfält, börja övningsköra eller kanske ta hål i öronen. Sedan börjar väntan på att få flytta hemifrån, träffa kärleken och bilda familj. Någonstans där emellan går man ofta och väntar på att få svar från antingen intagningen från tex en högskola eller något jobb man sökt.
Många väntar på att det ska bli någon speciell årstid och andra längtar tillbaka till det som nyss varit. Väntan på att middagen ska bli klar, eller tvättmaskinen, favoritprogrammet på tvn ska börja, barnen ska somna, färgen ska torka, såren läka eller att lönen ska komma. Just den där sista där.. Lönen ska komma, den har varit sommarens tyngsta. I varje fall i vår familj. Alla vet ju att någonstans mellan den 25-27 i varje månad kommer lönen i på kontot. Ibland önskar man den varit högre än vad den blev men det har i varje fall alltid kommit in lön, om man har jobbat.
I våras tog vi beslutet att jag inte skulle jobba, vi skulle klara oss bra på makens lön. Jag skulle vara med Ida och ge henne ett skönt långt, härligt sommarlov. Sista sommarlovet som ensambarn. För att inte ha en stor utgift varje månad som fritids är (även om det, när man jobbar, är en väl investerad utgift) så sades fritidsplatsen upp. Då vi ska få en Liten söktes ingen ny inför hösten, annars måste ju det göras minst 3 månader i förväg. Jag gick på sommarlov från högskolan, Ida slutade sitt andra skolår och maken körde på med lite dryg heltidstjänst. Junimånad flöt på som vanligt. Tills lönen skulle betalas ut för maken. Ingen lön kom. Den dröjde några dagar. Ingen större skada skedd men lite olustigt kändes det. På företaget han arbetar får man lönen olika dagar beroende på vilket fackförbund man tillhör. Julimånad var makens semestermånad. Han åkte in några gånger för att ha lite koll på läget. Ena fackförbundets medlemmar, de som får lön den 25e fick sin lön. Maken tillhör de som får 27e och de fick ingen lön i juli. Det dröjde flera dagar den gången. Det blev månadsskifte. Till slut kom lönen. (det sura i kråksången är att de som fick lön inte varit inne och arbetat sedan i april medan de som jobbat på i full fart inte fick någon..) Augustimånad flöt på efter lönen kommit. Maken jobbar heltid och när nu lönen skulle komma den 25-27 hände återigen inget. Idag har vi den 8 september, 12-14 dagar efter lönen skulle funnits på kontot men ännu syns inga pengar till. För vår personliga del klarar vi några månader då vi varit förutseende och sparat undan pengar, inte för att ta av istället för att få lön men som nu får gå till de löpande utgifterna.
Idag väntar nog de flesta med hopp om att företaget ska få respit, även om somliga anser det är fel. Många anser det vore bättre företaget gick i konkurs för att folk ska få chansen att gå vidare. Vad man då inte tänker på är att ingen vinner på en konkurs. Underleverantörerna får inga pengar vid konkurs. Fodringsägarna för inga pengar vid en konkurs. Staten får inga pengar vid konkurs. De anställda kommer få lönegaranti upp till ett maxbelopp som inte ens täcker en normal uppsägningstid för att sedan stå helt utan arbete och därmed kosta samhället mer än en rekonstruktion nu kan kosta. (vilken företaget sedan kommer att få betala tillbaka när man börjar om. Om man nu får chansen)
Olyckskorparna gormar högt om att ingen vill köpa företagets produkter. Snålsvensken väljer att köpa utländska produkter ja, företaget har trots stillastående lina haft en orderingång från övriga världen på ca 100 produkter om dagen. I varje fall fram till semestern. Alla vet att i varje fall en rysk medborgare ser stora investeringsmöjligheter i företaget, men just pga sitt medborgarskap i landet i öst nekas han möjligheten. Rädslan för "maffian" som han borde tillhöra då han så pass ung skapat sig en så stor förmögenhet måste ha bakom sig gör att staten väljer att göra bortåt 20.000 svenskar arbetslösa. (siffran är uppskattad utav en ekonom på handelshögskolan i Gbg för något år sedan och utgår inte bara på de direkt anställda i fabriken utan även underleverantörer, butiks-, restaurangpersonal samt hur det med största trolighet kommer att slå mot den andra fabriken i Sverige som har samma inriktning)
Idag kommer dock beskedet om företaget får genomgå en rekonstruktion. För de anställda skulle det betyda att lönen kommer inom kort. Företagets ledning får en tidsfrist att få fram pengar som är på gång men inte ännu hunnit hela vägen fram.
Så idag är det verkligen väntans dag.
För mig skulle ett ja betyda lite lugn inför den närmsta framtiden. Framtiden då barnafödande står högst upp på listan. Vore skönt att få ha en närvarande make vid min sida då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar